W związku z utrzymującą się w Polsce niekorzystną sytuacją epizootyczną w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz zgodnie z poleceniem Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Krakowie, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu przypomina i informuje:
Afrykański
pomór świń jest to nieuleczalna, wysoce zakaźna i zaraźliwa, wirusowa
choroba świń domowych wszystkich ras oraz dzików. Pozostałe gatunki
zwierząt są na zakażenie wirusem ASF niewrażliwe. Człowiek także nie jest wrażliwy na zakażenie wirusem ASF
.
W
związku z zakazem leczenia zwierząt chorych oraz brakiem szczepionek
przeciwko ASF choroba zwalczana jest wyłącznie metodami
administracyjnymi, poprzez wybijanie stad zakażonych i ze strefy
zapowietrzonej. Z tego powodu wystąpienie przypadków ASF jest przyczyną
niezwykle poważnych strat ekonomicznych ponoszonych przez hodowców i
producentów świń, ale także przez budżet państwa. Są one związane
zarówno z masowymi padnięciami zwierząt, kosztami eradykacji, jak i
wypłatą odszkodowań, a przede wszystkim wstrzymaniem obrotu i eksportu
świń, wieprzowiny, artykułów żywnościowych wyprodukowanych z mięsa
wieprzowego oraz nasienia.
Dotychczas
nie opracowano szczepionki przeciw ASF. Aktualnie zwalczanie choroby
odbywa się wyłącznie metodami administracyjnymi poprzez wybijanie
zwierząt chorych oraz znajdujących się w strefie zapowietrzonej.
Zwalczanie ASF polega w pierwszej kolejności na uniemożliwieniu
wprowadzenia wirusa ASF na obszar kraju.
Wprowadzenie ASFV do Polski jest możliwe poprzez:
-
przewożenie (przemyt) żywności przez osoby zza wschodniej granicy;
-
skarmianie świń resztkami (małe stada);
-
środki transportu;
-
migrację zwierząt dzikich - zagrożenie głównie dotyczy woj. wschodnich (małe stada).
W
przypadku przedostania się wirusa ASF na obszar kraju najważniejszym
jest nie dopuszczenie do zawleczenia wirusa do stada świń. Za ochronę
stada przed ASFV odpowiada właściciel gospodarstwa. Aby nie dopuścić do
wejścia wirusa do stada świń hodowca powinien bardzo solidnie
zabezpieczyć chlewnię poprzez odpowiednie jej ogrodzenie,
uniemożlwiające kontakt świń z dzikami, nie wpuszczanie na teren
gospodarstwa pojazdów oraz postronnych osób, pilnowanie zmiany obuwia i
odzieży przez osoby, które muszą wejść do chlewni, nie wykorzystywanie
jako ściółki zanieczyszczonej słomy, etc.. Bardzo ważnym źródłem zarazy
jest mięso, produkty mięsne oraz nie gotowane odpadki kuchenne i
poubojowe, pochodzące od świń chorych lub nosicieli. Z tego powodu
należy bezwzględnie przestrzegać zakazu skarmiania zlewek kuchennych.
Hodowcy świń nie powinni brać udziału w polowaniach, a jeśli to robią
powinni koniecznie pamiętać o dezynfekcji sprzętu łowieckiego.
W
związku z zagrożeniem ASF właściciel powinien codziennie wnikliwie
obserwować swoje świnie, włącznie z oceną apetytu i objawów gorączki.
Jeżeli hodowca stwierdza objawy zwiększonych zachorowań i padnięć świń,
natychmiast powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii,
bezpośrednio lub za pośrednictwem swojego lekarza, wójta lub burmistrza.
Należy
podkreślić, że właściciele świń nie powinni obawiać się zgłaszania
podejrzanych przypadków zachorowań świń, ponieważ w przypadku
stwierdzenia ASF i likwidacji stada właściciel otrzymuje pełne
odszkodowanie z budżetu państwa.
POWIATOWY LEKARZ
WETERYNARII w OLKUSZU
lek. wet. Joanna Kawiecka